Congres: Ggz in de wijk

Wilma Meere is gevraagd casuïstiek uit de praktijk toe te lichten tijdens het congres GGZ in de wijk. Deze casuïstiek over verwarde personen illustreert de complexiteit en ontroering van verward zijn in een zeer complexe samenleving. 

Het aantal verwarde personen in Nederland is aanzienlijk gestegen. Dat roept veel vragen op. Niet alleen voor de maatschappij, maar vooral voor de ggz. Een verward persoon betekent immers ook een kwetsbaar mens dat in een benarde situatie terecht is gekomen. Hoe komt het dat dit steeds vaker voorkomt? Wat moet er gebeuren om dit te voorkomen? En welke rol kunnen professionals hierin spelen?

Sinds de ambulantisering in de geestelijke gezondheidszorg is ingezet, is er veel veranderd. Met het landelijke brede besef dat de zorg aan mensen met ernstige psychiatrische problemen tekort schiet, ontstaat de vraag hoe het dan wel moet. Het LUX Congres op 17 februari zet het licht op praktijken, initiatieven en ideeën in binnen- en buitenland die helpen bij het beter ondersteunen van mensen met ernstige psychiatrische problemen die zelfstandig wonen. In een interactieve en intieme setting gaan we graag met je op zoek naar antwoord op voorgaande vragen. 

Het programma is nog in opbouw, maar we kunnen alvast een tip van de sluier lichten. Philippe Delespaul, hoogleraar Zorginnovatie in de ggz, geeft zijn antwoord op de vraag waarom zelfstandig wonen het ideaal is en hij geeft leerzame voorbeelden uit het buitenland. Tijdens het onderdeel 'Dilemma's in de eerste lijn' buigen we ons samen over problemen waar professionals tegenaan lopen. We discussiëren over hoe de buurt betrokken kan worden bij zorg voor mensen met een EPA met onder andere onderzoeker Femmianne Bredewold (’Burgers vertellen mij dat ze best wat willen doen, maar dat ze dan een beroep op professionals willen kunnen doen, als het misgaat.’) en burgemeester van Nijmegen Hubert Bruls (’Ik moet dus eigenlijk tegen onze bevolking zeggen dat de groei aan verwarde personen zal doorzetten. Ik vraag me oprecht af hoe dat valt’).

 

Gespreksleiding is deze dag in handen van Piet-Hein Peeters, hoofdredacteur van Zorg+Welzijn en schrijver van het boek Verwarde personen zijn het probleem niet. Over de echte vragen in de ambulante ggz. Dit boek krijgt u ook cadeau bij aanmelding voor het congres.

 

LUX Mariënburg | aanvang 9.30 uur | deelname €150 inclusief het boekVerwarde personen zijn het probleem niet. Over de echte vragen in de ambulante ggz van Piet-Hein Peeters | inschrijvingen kan op basis van factuur door een mail te sturen naar kkolman@lux-nijmegen.nl | voor meer informatie, mail naar kkolman@lux-nijmegen.nl